COLICILE SUGARULUI

Colicile sugarului

Cuvantul colici provine din cuvantul grecesc kolikos, care inseamna durere in intestin (colon). Pana nu de mult, nu se stia ce anume sunt colicile. Unii medici inca glumesc, spunand despre termenul „colici” ca este un cuvant eufemistic, folosit pentru a spune „nu stiu”.

Plansul constant si inexplicabil la sugari este cel mai frecvent fenomen observat. Desi, plansul in sine nu este daunator copilului, el provoaca stres in familie. Inainte de a apela la tot felul de experimente si terapii, cum ar fi inlocuirea laptelui matern cu substituenti, schimbarea pozitiei de supt, terapii medicamentoase si/sau masaje, este necesar sa se stabileasca CAUZA PLANSULUI sugarului. Plansul neintrerupt impreuna cu durerea pe care sugarul o simte, poate leza legatura dintre parinte si copil, poate crea tensiuni in familie, crescand astfel riscul unui comportament incorect fata de sugar. Se poate ajunge la aparitia asa numitului „SHAKEN BABY SINDROM” („sindromul sugarului zdruncinat”), care deseori poate cauza probleme serioase in dezvoltarea fiziologica ulterioara a copilului.

In intreaga lume, colicile se manifesta la 25-30% dintre sugari, in mod egal la ambele sexe, independent de tipul hranei sugarului (lapte matern sau lapte formula). Aceasta stare apare de obicei in a doua saptamana de viata si va continua timp de cateva saptamani. Durerea apare brusc si este insotita de reprize intense si prelungite de plans. Episoadele se repeta de mai multe ori in timpul zilei, dar mai ales seara si la examinarea copilului se observa ca abdomenul este umflat si rigid.

Din fericire, aceasta stare nu dureaza la infinit. La 60% dintre bebelusi colicile dispar pana la varsta de 3 luni, iar 90 % dintre ei nu mai au aceasta problema dupa varsta de 4 luni. Aceste tulburari sunt inerente in perioada de adaptare a sistemului digestiv, datorita proceselor de fermentatie care au loc in intestine.

In special in primele luni de viata, colicile intestinale reprezinta un fenomen fiziologic normal, la sugarii considerati a fi sanatosi. Totusi, aparitia colicilor nu este obligatorie, chiar daca in intestinul copilului se elibereaza gaze, generate de fermentarea laptelui (matern sau formula) si apare o distensie abdominala.

Colicile nu reprezinta o boala, ci o stare fiziologica normala.

Putem vorbi despre colici atunci cand:
Sugarul este mai mic de 5 luni, plange mai mult de 3 ore pe zi, timp de 3 saptamani, intotdeauna dupa ce este hranit. Mai mult de 3 zile pe saptamana, plange cu precadere intre ora 18:00 si miezul noptii si nu are nicio problema de sanatate care sa cauzeze plansul. Aceste manifestari dureaza cel putin 3 saptamani.
Doua lucruri sunt sigure:

  • copilul simte dureri abdominale
  • copilul este irascibil

Starea sugarului

Principala problema a parintilor este plansul continuu al sugarului, care se manifesta de obicei in primele 3 luni de viata. Desi copilul poate plange oricand pe durata zilei, ora de varf este de cele mai multe ori dupa-amiaza tarziu sau seara. Colicile sunt caracterizate de plans puternic, acut si intens, care poate continua ore in sir. Plansul poate fi insotit de contractia muschilor abdominali si de indoirea sau intinderea si incordarea picioarelor, de ridicarea capului, inrosirea fetei si flatulente, mainile stranse in pumn, iar la sugarii mici se poate observa o invinetire in jurul gurii. Alte simptome includ somnul agitat si hranirea cu dificultate. Colicile dispar, de regula, atunci cand copilul ajunge la varsta de 3-4 luni.

Intotdeauna, este important sa se stabileasca exact daca plansul sugarului se datoreaza colicilor. De aceea, se va consulta medicul pediatru pentru un diagnostic corect.
Colicile apar si la copiii hraniti neregulat si la cei hraniti in exces. La suptul lacom de la san sau din biberon, sugarul inghite si aer, acumuland astfel gaze inutile si drept urmare colicile pot deveni cauza renuntarii la san sau la biberon. Dureri asemanatoare pot aparea si la intoleranta fata de laptele formula, caz in care, in afara de colici, apar si eruptii alergice si diaree. Prin urmare, trebuie sa se faca distinctie intre de colicile fiziologice si alte boli. Diagnosticarea colicilor abdominale fiziologice ar trebui sa fie facuta de catre un medic pentru a exclude posibilitatea altor boli, iar tratarea lor are loc doar dupa examinare.

Concluzii

Colicile sunt la fel de raspandite printre sugarii hraniti cu lapte matern ca si printre cei hraniti cu lapte formula.

Unii specialisti considera ca exista si alte explicatii pentru episoadele de plans acut si prelungit ale sugarului:

  • Sensibilitatea tractului digestiv – sistem digestiv imatur;
  • Copilul a inghitit mult aer – motiv pentru formarea gazelor in exces;
  • Imperfectiunea sistemului nervos – seara bebelusul este foarte agitat dupa toate sunetele si senzatiile din cursul zilei si plange doar pentru a-si descarca surplusul de energie.

De-a lungul anilor, colicile sugarilor au facut obiectul multor cercetari. Destul de recent, s-a stabilit ca intoleranta temporara la lactoza este rezultatul lipsei (deficientei tranzitorii) enzimei lactaza in intestinul subtire. Aceasta enzima are rolul de a scinda lactoza in glucoza si galactoza, pentru a putea fi asimilata integral. Toate tipurile de lapte si produse lactate (inclusiv laptele formula pentru sugari) contin lactoza. Intoleranta temporara la lactoza reduce capacitatea organismului sugarului de a digera complet lactoza din hrana. Neprelucrata, lactoza ajunge in intestinul gros unde in urma atacului bacterian (fermentatie secundara) se elibereaza gaze: acid lactic, hidrogen si dioxid de carbon. Acestea cauzeaza balonare, flatulenta si durere, deci colici. Astfel, putem spune ca o cauza importanta in aparitia colicilor este sistemul digestiv imatur, incapabil sa asimileze glucidele continute in lapte.

La sugari, tulburarile gastro-intestinale, absorbtia incompleta a lactozei sau indigestia cu carbohidrati sunt motivele cel mai des invocate pentru colici. Mamele descriu cel mai des tulburari cum ar fi distensia abdominala si flatulentele. In 1991, Malin si Bar au aratat relatia dintre nedigerarea lactozei si gazele sugarilor. Ei au ajuns la concluzia ca fermentarea glucidelor duce la producerea de gaze ca dioxidul de carbon si hidrogenul. Studiile arata ca plansul prelungit la sugari este legat de un nivel ridicat de hidrogen, care este un semnal clar pentru existenta unei acumulari mari de gaze in abdomen.

Alta dovada ca incapacitatea de a prelucra carbohidratii este cauza colicilor, este un experiment realizat in 1983 de catre Jacobson si Lindlbert. Ei au inlocuit laptele cu o formula pe baza de soia. Acest lucru a redus considerabil simptomele, dar lipsa indelungata a carbohidratilor din dieta sugarilor duce la dezechilibre ulterioare ale metabolismului. Astfel, inlocuirea carbohidratilor cu proteine si grasimi este recomandata doar in cazul diagnosticarii unor alergii.


Copyright © 2007-2011 CROSSCARE LIMITED