ALIMENTATIA SUGARULUI

Alimentatia sugarului

Alimentatia sugarului

… de la nastere pana la 4 luni

Imediat dupa nastere, unicul reflex pe care il au sugarii, este cel de supt. Ei sunt capabili numai sa traga si sa inghita alimente lichide. In primele luni de viata, stomacul si intestinele bebelusilor sunt insuficient dezvoltate si ei pot digera doar lapte, cu predilectie lapte matern. Pe masura ce bebelusul creste, se dezvolta si sistemul lui digestiv, care incepe sa produca enzime in cantitati suficiente pentru asimilarea alimentelor.

Laptele matern este alimentul ideal pentru sugar. El furnizeaza sugarului substantele nutritive si anticorpii necesari pentru o dezvoltare armonioasa si o buna functionare a sistemului imunitar. Alaptarea este cea mai buna metoda de hranire a sugarilor si se recomanda sa dureze cel putin pana la varsta de 6 luni.

In anul 2001, Organizatia Mondiala a Sanatatii a adoptat rezolutia 54.2, prin care recomanda, insistent, ca alaptarea sugarilor sa se intinda pe o perioada cat mai lunga (peste un an).

Pentru alegerea dietei potrivite pentru bebelusul dvs., solicitati sfatul pediatrului.

In primele trei luni de viata ale copilului, se poate recomanda, cu titlu orientativ, pentru orele de masa, urmatorul program:

6h – 9h – 12h – 15h– 18h – 21h – 24h

Acest orar nu este obligatoriu si conform studiilor mai noi, se prefera hranirea sugarului la cerere.

In primele trei luni, sugarul poate fi hranit exclusiv cu lapte: lapte matern sau lapte matern si in completare lapte formula sau doar cu lapte formula. In cazul alimentatiei naturale completate cu lapte formula, laptele formula se administreaza intotdeauna dupa laptele matern.

In cazul in care nu puteti alapta sau nu aveti suficient lapte, pentru alegerea laptelui pentru sugari adecvat, solicitati sfatul pediatrului. Pregatiti laptele formula urmand cu exactitate instructiunile producatorului. Laptele formula preparat, ramas neconsumat, nu se pastreaza, se arunca.

Din a treia luna, numarul meselor de lapte poate scadea, spontan, la cinci. Acum, sugarilor care primesc formula de lapte, li se pot introduce in dieta sucuri de legume sau fructe, incepand cu o singura lingurita si un singur tip de fructe sau legume, crescand treptat cantitatea, dar nu mai mult de 40ml (8 lingurite) pe zi. Intotdeauna se administreaza imediat dupa masa de lapte sau intre mese. Numai dupa ce se observa, ca alimentul nou introdus este bine acceptat si tolerat de catre copil, se poate introduce un altul.

Se recomanda sa se inceapa cu suc de morcovi sau de mere, care mai tarziu pot fi si combinate. In primele luni se evita fructele si legumele cu efect laxativ, cum ar fi prunele, rosiile, portocalele, dar si cele care pot duce la constipatie cum sunt coacazele negre, ciresele sau lamaile. In aceasta perioada, toate sucurile trebuie sa fie naturale si numai pe baza de fructe si legume proaspat rase sau stoarse si strecurate printr-un tifon steril. Nu se indulcesc.

In aceasta perioada, sugarul alaptat continua sa fie hranit exclusiv cu lapte matern.


Copyright © 2007-2011 CROSSCARE LIMITED